A kert megvilágításának szabályai

Kert és erkélyszezon van! Adunk pár ötletet arra, hogy a kerted, erkélyed akkor is az otthonod szerves részévé váljon, mikor már a nap lement.

  1. A kert megvilágításánál is hasonló szabályokat kell követni, mint beltéren, de ez estben a kontrasztot jobban ki lehet és ki is kell használni.
  2. Szükséges egy általános megvilágítás, melynek mértéke alacsonyabb a beltéri megvilágításnál. Viszon a kiemelő világításra sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hangulat elérése érdekében.
  3. A kontrasztos megvilágítás csökkenti az általános fényszennyezést és lehetőséget is ad, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhessünk.
  4. A trükk: fontos, hogy mivel általánosságban sötét van, a világítás olyan legyen, hogy a szem tudjon reagálni a fényváltozásra, anélkül, hogy bántó lenne. Válasszunk középmagas fali világítás direkt-indirekt módon, így elkerülhető a közvetlen tükröződés, ami a szemet nagyon bánthatja.

Hogyan világítsd meg a kertedet?

Egy kert megvilágítását 3 részre kell osztani:

  1. „ Sétáló világítás” A járda megvilágítása például a medencéhez, sütögető részhez. Fontos, hogy a lámpatest a járda felületét világítsa, ezzel is elkerülve a vakító megvilágítást.
  2. „Általános világítás” ami szükséges ahhoz, hogy a sötétben lássunk. Például a bejáratnál, vagy egy szaletlinél, ahol a barátokkal összeülünk, sütögetünk, beszélgetünk.
  3. „Kiemelő világítás” A kert romantikus része. A díszvilágításnak kell a növényeinket, fáinkat vagy valamilyen dekoratív elemet, amelyet ki szeretnénk emelni diszkréten megvilágítania. Ennek a megvilágításnak kellemes hangulatot kell teremtenie, melyet a teraszon, kertben, de a házban az ablakból kinézve is élvezhetünk. Célszerű ezeket a lámpatesteket egy alkony és időkapcsolóra kötni.